Follow up Harraz kat Hosp. Sg. Buloh

Semalam aku cuti bawak Harraz g check up kat Hospital Sg. Buloh...jumpa pakar ENT dan Pakar Peadetric. Ni doctor nak tgk perkembangan baby slps 4 bln buat blood exchange...Selepas deliver itu hari kan Harraz kena jaundis tinggi gle 43 hinggakan kena buat blood exchange...time tu aku setiap saat menangis...ye lah kan..budak tu kecik lagi dah kena buat operation tkr darah melalui pusat..tali pusat pun doctor potong 2 hari lps lahir...x tau kt mana nurse letak..last2 hilang gtu jer tali pusat. Ia ambik masa lbh krg 5, 6 jam...alhamdulillah it's successfull...
Kat Pakar ENT...doc buat ujian pendengaran...kiri dan kanan. Susah betul si Harraz ni nk dok diam...doc soh dia duduk bersandar kat aku...mana lah dia mau duduk...nak berdiri jer... 2 kali dah percubaan ujian bunyi x succesful...jd doc tu ckp kita buat kali ketiga...kalau still not ok kita kena buat alternatif lain iaitu kena bagi Harraz ubat tido biar dia tido baru bleh dapat result yg ok...nasiblah yg ketiga ni dia ok cz nurse2 sibuk dok tunjuk2 mainan dan nyanyi2 utk nya...
Masa kat Pakar Paed, everything yg doc check ok perkembangan si Harraz...growing up seperti baby2 yg x der kena jaundis. Masa ni lah aku tanya doc lagi...utk kepastian pasal tukar darah. Doc ckp itu hari dia org masukkan about 500ml darah ke dlm badan Harraz based on their calculation divide by weigth of baby time tu... Doc ckp lg don't worry cz every 100 days darah kita akan bertukar kpd darah yg baru... jd skrg ni doc ckp darah yg ada dlm badan Harraz adalah darah Harraz sendiri...darah org maybe dah hancur dan dah x ada....jd skrg baru aku faham...happy sangat....
Apa yg org sibuk dok ckp skrg ni yang dlm badan Harraz tu darah org lain adalah salah semata-mata...skrg aku dah x perlu rasa risau dan ambik kisah apa yang org di luar sana cakap...hatiku kini dah lega dr segala persoalan....

2 comments:

Marsha~ said...

wooaahhh.. hari ni sy belajar sesuatu yg baru pasal jaundis dan pertukaran darah... hermm. thnax for sharing..

ADIA ZONE said...

Just nak sharing info...Pas ni kalau dapat anak lg pastu kene jaundis, petuanya....
1. Bagi baby minum sengkuang cina
2. Kat kedai sensei ade jual ubat untuk jaundis
3. Minum susu kambing
***ni doctor yg cakap, aku dah try n alhamdulillah....
-Shiema-