Piano....


Kui..kui..kui... ada bakat x anak aku jd pemain piano ni???

Haru aku kalau dimintakkan beli piano....

Siang malam aku kena keje....he..he..he...

7 hari Bekerja....

He..he..he...minggu ni aku kerja 7 hari beb...penatnye...5 hari aku kerja kat ofis...2 hari selebihnya aku kena keje kat site ofis....
Hubby n anakku blk ke Sabak Bernam cz ada kenduri Ahad tu...
Dalam kol 10pg dia org anto aku kat site...cz nk blk kg tu otw jer nk g site aku keje tu...
Best gak layan purchaser ni kalau x byk karenah....
Semoga senang aku nak beranak nantikan...cz naik turun tangga masa keje kat site layan purchaser nk tgk showhouse...
hari ni baru aku terasa kakiku lenguh2..rasa cam nk g spa je...ala2 Spa Q tu..kui...kui...kui...
Sape nk blanje eik??Ada ke org nk urut mak buyung cam aku ni...ha..ha..ha..
Aku dah isi form cuti utk esk....bleh lah aku rest skit kat umah...tp pg tu aku ada check up utk pregnancy aku ni...ptg jer lah dpt berehat....

Happy Birthday Mummy...


Hari nie bertarikh 25 Mac 2009 bersamaan 28 Rabiuawal 1430H..telah lahirnya insan yg bergelar wanita dan ibu mithali......kui..kui..kui...


Selamat Hari Lahir mummy yg ke 63 tahun.....


Semoga mummy panjang umur, murah rezeki & awet muda sokmo...he..he..he...


I Love U so much mummy...mmmmuuaaahhhh....

Apabila aku mengandung...

Ha..ha..ha.. sebenarnya dah lama dyla tag aku...tp br skrg aku nk jawab tagnya...

Masa 1st pegnant, dah 3 bln baru aku rasa loya2 dan x bleh siang ikan cz x tahan baunya. Time nk memasak ok jer tp x bleh bau org lain masak...jd masa tu hubbyku lah yg jd mangsa kena siang ikan...cz setiap mlm lps kerja aku akan msk sendiri utk mkn mlm sampailah di saat2 akhir aku pecah air ketuban (time tu tgh tumbuk sambal)kui..kui..kui...

Ni gambo aku masa last pegnant yg 1st dulu...


Yg 2nd pegnant ni plak...sebln pegnant dah rasa lain mcm jer...nk muntah jer...selera mkn mmg berselera..tp lps tu pasti muntahkan blk...pelik btl...pastu mkn lagi...mcm tu lah sampai 4bln baru rasa ok...time tu mmg x bleh bau bawang semasa menumis...mmg masa ni aku cuti memasak...kui..kui..kui...pastu MC memanjang jer...cz 3 kali tumpah darah...nasib ok jer babyku sampai skrg..alhamdulillah...ble dh lbh 4 bln, aku dah kembali normal.
Pasal berat bdn, masa awal2 mengandungkan Muhammad Hazieq, berat 45kg. Lps 9bulan jadik 62kg....yg 2nd pegnant ni...mula2 berat aku 48kg...skrg dah 7bln lbh berat aku 62kg...sampai 9 bln mau berat aku 70kg...mati woo mau trnkan blk nanti...
Pasal baju pegnant, byk aku beli kat jusco and adalah sehelai aku beli kat modernmum...kasut plak, aku pakai kasut scholl masa 1st pegnant. 2nd ni aku pakai kasut santa barbara polo & racquet club, agak comfort jugak dan ringan jer.
Ok lah ni jer yg dpt aku citekan eik...

Kenangan Hazieq di umur 1+... (Part 2)

video

Kenangan Hazieq di umur 1+... (Part1)

Semlm Hazieq tdo agak awal dlm kol 10pm, aku & hubbyku pun apa lagi ambik peluang layan video2 yg kami ambik masa Hazieq mula2 pandai melangkah... kami gelak2 ble tgk gelagat si hazieq masa dolu2...rupanya dari dulu sampai skrg, anakku ni x pernah berjalan...berlari dan melompat jer kerjanya...energetic sgt kot...bak iklan HAI-O Marketing kt tv psl penapis air tu...aku pun mmg guna penapis air jenama tu pun...kui..kui...kui...


Jadi aku ambik peluang ni utk berkongsi menonton ngan korang sume....apa aksi2 Hazieq dolu2...


Hari Raya Pertama di Sabak Bernam...masa ni Hazieq 1 thn 4 bln...tgklah dgn berbaju melayu dia sibuk nk main air...aksi dia menggayakan cara nk mandi...nasiblah baldi tu kosong...kalau x mau basah kuyup...kui..kui..kui..

video

Ni plak masa umurnya 1 thn 6 bln...tgklah cam nk terbang pun ada aksinya....


video

Non Stop Boy...

Tgklah si Hazieq dgn pelampungnya tu...tunggang terbalik...

video

Ntah apa2 lah anak aku ni...berenang kat air yg cetek...si Akib pun ikut sama gak cam Hazieq...

video

Inilah permainan si Hazieq, Damia, Faris n Kyra kat villa tu....

video

Water World...

Jam 6.30 pg Hazieq terjaga dan muntah2 lagi...nak bagi dia mkn ubat dia x nak...pujuk punya pujuk, dlm kol 8.30pg dia nk lah mkn ubat asma tu sabotamol & ventolin...


Kalau x mmg x bleh mandi-manda lah si Hazieq kat Water World...


Excited sakan si Hazieq ni kalau dgn air...dah lupa sakit mlm td....kui..kui..kui...



Macam2 aksi dia ble bermain air...


Jam 4.30pm kami pun kluar dr Water World....

Kami bertolak balik ke Shah Alam lbh krg kol 6pm...

Dalam perjalanan tu hujan turun dgn lebatnya...

Kami sampai dia Shah Alam dlm kol 7.45pm....

Tgklah Hazieq dlm perjalanan pulang, dah x larat sgt....haus gler...

Hazieq bdn panas2, batuk & selsema...balik jer umah aku terus bagi ubat demam, batuk & selsema agar x melarat...

Hazieq kena asma...

Sepanjang hari Hazieq x rehat n tdo...mlm plak dok sedut asap barbeque...melompat sana sini x berhenti...almaklumlah ramai kawan...
Lbh krg kol 12 tgh mlm br dia mintak susu...lps jer minum trs t'tdo dpn tv....penat sgt.
Hubbyku angkatlah dia dr dpn tv bwk msk blk...trs terjaga...Hazieq ni pantang beralih tempat tdo...pasti terjaga. Ble dah terjaga tu...dia menangis jer lah...batuk2 x berhenti...aku dah cuak cz cam nk asma ni...batuk pun bunyi lain mcm dah...cam org semput. Dah lah aku x bwk gas ventolin & ubat asma dia...
Lps minum susu, setiap sejam dia muntah... nasiblah Kak Ija anak dia si Akib pun asma...dia ada bwk gas & ubat asma...
Lps aku bagi Hazieq gas tu..baru dia lega skit dan bleh tdo...walau terjaga-jaga... At least ok skit dari sblm ambik gas...

Aktiviti hari Sabtu...

Pagi tu Kak Emi siapkan kami semua ngan bihun goreng dan sandwich..nyum..nyum..bestnyer.... Rajin betul Kak Emi...aku mmg respect dia...
Dlm kol 1pm kami semua bertolak ke Kampung Sg. Petai, Alor Gajah kenduri kahwin adik bos suamiku...Mr. Yusaidi (suami Kak Ija).

Wow meriahnya kenduri ...tp panas gler hari tu...x tahan aku rasa...Hazieq plak sibuk nk tgk org berkompang ngan pengantin...disebabkan panas sgt hari tu aku x ambik pun gambar2 suasana kenduri tu...aku duduk dan makan jer...kui..kui..kui...



Dlm kol 4pm kami pun blk kat A' Famosa....hujan renyai2 mulai turun bersambung ngan kilat2...

Perancangan dlm kol 5pm nk g Water World tp hujan masih blm berhenti...jd kami sume melepak jer....

Mlm tu kami buat BBQ...semua bahan2 utk BBQ Kak Emi yg sediakan...dia ni mmg rajin bangat.


Dlm kol 8pm, Abg Ajid n hubbyku busy menghidupkan bara utk barbeque ni...




Hazieq busy dok bermain ngan kawan2...dr pg sampai skrg dia x tdo walhal mata cam ngantuk... tp main punya pasal... x nak tdo.

A' Famosa....

Jumaat mlm kami bertolak lbh krg kol 10.30pm ke Melaka selepas dinner nasi dagang hasil tgn mamaku yg bwk dr Kuantan. Actually parents aku nk g Perak esk pg ada kenduri kahwin... singgah jap umah aku cz nk hidangkan aku nasi dagang...nyum..nyum...best....
Kami sampai di A' Famosa lbh krg kol 12 tgh mlm...kami menginap di Villa Persendirian yg di sewa oleh company suamiku...kat villa tu ada 4 bilik....
Nilah location map villa tu...kami stay kat Jalan Perdana...

Kami sama2 sampai ngan Kak Emi's family...tp Damia, Faris & Kyra dh tdo...Hazieq trs terjaga ble dh sampai... kol 4 pg br Hazieq tdo mlm tu...dia main2 ngan anak sedara Kak Ija dari Trg...

Suria punya pasal...

Kui..kui..kui..ada satu kedai kain kat Sungai Besar...jualan penutupan kedai...murah2 gler dia jual kain pasang...1 meter cuma RM4 je tau...kedai lain jual 1 meter RM8 keatas...mmg untung kalau korang nk borong buat baju kurung....tapi sampai end of this month jer...
Mak mentua dan adik iparku borong sakan kain pasang ni... hubbyku beli kain utk buat baju melayu dia & Hazieq...
On the way blk Shah Alam semlm...hubbyku tiba2 singgah kat Suria, Sungai Besar lg...maybe dia teringat yg isterinya x der baju yg muat dah kot utk dipakai ke kenduri nanti...tu yg dgn baik hati dia singgah...kui...kui...kui...
Tiba2 aku teringat yg aku x der baju kurung utk ke kenduri di Melaka Ahad ni... aku pun belilah sepasang utk dipakai masa tu, satin angkasawan....
Dgn berkobarnya...mlm td aku potong kain tu utk dibuat baju kurung....hari ni aku nk anto jahit tepi....mlm ni bercantumlah baju kurung ku itu...
Ntah dari mana kerajinanku ini...he..he..he...berkobar2 nk jahit baju kurung sendiri...

Hajat dah tercapai...

Ptg semlm sampai jer dari Sabak Bernam, sepupuku Naufal dtg umah anto kaktus dari Cameron Highlands...
Thank's Nofa...sungguh baik hatimu membelikan ku kaktus...semuanya 6 bks yg kecil2 tu ngan standnya skali berbentuk Love...
Hazieq apa lagi...apa yg baru dlm umah tu sibuk lah dia nk tgk...

Siap soh ltk atas lantai cz dia nk pegang2...

Blm sempat Nofa blk...kaktus dah berterabur...nasiblah x patah....Hazieq punya kerja, dia terlanggar stand kaktus tu.

Hujan oh hujan....


Pagi Isnin tu hujan mulai turun renyai2, Hazieq masa tu dah excited nak main hujan... Tapi aku melarang dia kluar..dia masuk skejap...pastu kluar balik...bising mulut aku masa tu dok melarang dia dr bermain hujan.
Jumpa plak dia ngan payung neneknya. Apa lagi dia mulalah main hujan... aku dah x kuasa nk melarang...daddynye pulak menyokong lagilah dia suka...aku bukannya apa...nanti dia selsema aku gak yg susah....
Pastu ble hujan lebat gle...dia bleh bagi payung tu kat daddynya...dan dia main hujan dgn girangnya tanpa rasa sejuk...Itulah Hazieq kalau balik kampung skali skala... suka gler bermain apa yg x bleh main kat Shah Alam ni...
X ingat nk mkn kalau dah excited main....


Gelagat Hazieq di pantai B.N.O.

Ptg Ahad tu kami ke Pantai B.N.O. Punyalah excited anak aku ble sampai sana... x sabo2 nk pijak air...setiap lubang yang orang korek utk cari remis dia lompat masuk...
Basah kuyup sluar baju dia...lagilah dia suka...
Tapi pantai ni x bleh nk mandi manda...agak berlumpur skit lg pun air tgh surut...
Ramai org dtg utk cari remis....syok jer tgk dia org dok korek2 lubang cari remis... penuh beg plastik masing2 dgn remis...

Kami hanya dtg bwk Hazieq lpskan gian nk mandi pasir (mandi pantai) katanya...

Cactus vs Strawberry...

Ha..ha..ha...adakah ini dinamakan mengidam??? Ntah ler aku ni, pantang dengo org nk g Cameron Highlands...
Pagi2 td sepupuku si Naufal ni, msg aku ucap tenqiu cz aku wish dia awal pg td b'day dia ini hari yg ke 29....
Aku bls membls msg ler ngan dia...tanya dia sama ada blk Trg x cuti 3 hari ni...dia bls lg x blk cz last week dah blk. Dia bg tau ler esk dia nk g konvoi ke Cameron...
Apalagi mulalah aku terfikirkan kaktus n strawberry kering tu...bln lps kirim kat Jia Yee tp x tertunai disebabkan Jia Yee kena Denggi...kui..kui..kui...
Aku ambik peluang ni kirim plak kat sepupuku si Naufal ni...siap nk mms gambo kaktus n raknya tu cz takut dia x reti plak nk beli yg mcm mana...almaklum ler org lelaki ni... kadang2 x tau...main rembat jer apa yg dia nampak ok...he..he..he..
Baik betul sepupuku ni...nk belikan utk aku...x sabo nk dpt sume tu...
Actually Naufal ni sepupuku yg paling aku rapat...ayah dia ngan mak aku adik beradik...dia keje kat Jabatan Alam Sekitar di Putrajaya...
Inilah sepupuku Naufal Fahmi ngan sepupunya sebelah mak dia, Farrah Falina. Macam couple kan?? kui...kui...kui...

Miscarriage...

Pagi2 aku sampai jer opis...Kak Jue bg tau aku yg Kak Linda bleeding lg awal pg td. Dlm kol 9 lbh Kak Linda msg aku doc bg tau yg janinnya x dpt diselamatkan lagi...Dlm kol 10 lbh dia dimasukkan ke labour room utk D&C kat Hospital Pusrawi Sg. Buloh...
Sedihnya hatiku ble mendengar perkara ni pg td...cz aku teringat saat2 aku mengharungi kandunganku yg kini sudah 27 weeks. Masa aku 2 bln lbh pun...aku pernah 2 kali bleeding... masa tu aku mmg sedih gler cz aku harap2 sgt kandunganku x der apa2 yg berlaku. Berkat doa dan ketabahanku...kandunganku selamat.
Masa 4 bln kebawah tu...aku mmg ratu MC. Boleh dikatakan sebulan tu seminggu dua jer aku hadir...yg lain aku kat umah berehat sepenuhnya...
Coz bler aku bergerak byk....pasti bleeding. Jalan pun cam org Jepun pakai kimono tu... Masa tu doc ckp plasentaku kat bawah...tu yg cpt bleeding.
Kak Linda ni aku dh citer psl dia kat entry aku yg lps2 kalau korang bacalah...dia mmg mengharapkan cahayamata yg ketiga ni...cz dah 9 thn br mengandung lagi...dia harap2 boy lah kali ni...tp ajal x panjang...tuhan lbh menyayangi janinnya...
Kak Linda kol aku dlm kol 1 td, sedih jer suara dia aku dgr.
Aku hanya dpt bg kata2 semangat utk Kak Linda tabah menghadapi dugaan dari Allah ini. Mungkin yg dikandungkan ni girl...Insyaallah 3,4 bulan lagi, Kak Linda pegnant lagi dan dikurniakan zuriat boy...amin....

Ni lah kolam besau Hazieq...

Inilah kolam Hazieq...satu hari pun x per dia dok dlm ni...mmg suka sgt dia main air. Ni masa umur dia 2 thn ...
Hari minggu, pernah gak mummy n daddy Hazieq join skali...tp kami ltk kat dapur ler...
X der lah mandi kat open cam ni...he..he..he...
Nanti apa plak kata jiran2....
Tapi kalau Hazieq jer yg mandi...kami ltk kat sini ler...biar dia berkubang sepuas hatinya....
Tapi kolam ni aku dah bagi kat anak2 Kak Tuty kat Trg...
Ingat nk belikan yg baru utk Hazieq...tp blm beli lagi sampai skrg...
Bior le dia mandi dlm besen...senang skit nk buang airnya...
kui..kui..kui...

Aktiviti Hazieq di bilik air...

Inilah Hazieq kalau korang sume nk tau...suke beno main air + shower bath...sampai jer umah, dia main2 ngan basikal or mainannya yg lain atau nk tgk VCD...pastu ble di suruh mandi nak x nak je g mandi....
Ble ckp nk mandi kolam x??? Terus dia excited soh ambik besen...apa lagi berendam ler dia... pastu tekan shower bath dia soh air tu berbuih2...
Sejam gaklah dia berendam..ble ditanya sejuk ke x...dia jawab Hazieq x sejuk pun...