Farewell....

Semlm kami dinner kat De Palma Cafe kat SACC Mall...ada farewell utk Consoline staffs, office hubbyku...
Rasanya dah lama kami x mkn sama2...almaklumler masing2 busy ngan project (laki masing2 ler)...kui..kui...kui...slalunya setiap Jumaat mlm kami slalu mkn sama2 lps suami masing2 berpenat lelah main futsal....
Jumpa jer mlm td... sume excited...tgk aku yg dah gemuk...emi pun dah gemuk (actually aku n emi ni sama2 pegnant)...anak kami yg first pun sama tahun, bulan pun sama lahir...bezanya Hazieq lahir awal 2 hari dr Amar...
Kak Ija pun dah kurus skrg ...almaklum ler dah jadi surirumah sepenuh masa...Kak emi macam biasa jer maintain...Kak Nor lg maintain....satu family dia kurus....
Anak masing2 apa lagi memekak ler ble dh jumpa...
Aku mkn x ingat dunia mlm td...lupa dah yg bdn tu bagai dipam2...kui....kui...kui...
Ha..ha...lupa plak nk cite ni farewell sape....kui..kui...kui...
Actually ni farewell utk Izah (QS), Mawi (Despatch) & Jalut (Accountant)...
Izah nk ikut husband dia further study kat Jepun 5 tahun...syoknye nk g Jepun...
Mawi plak dpt offer jd Technician kat Kilang mana ntah...
Jalut plak skrg dah keje kat Gomen kat Jalan Ipoh....
(gambar aku download nanti)

Hazieq wajah baru...

Lps jer shopping kat Tesco, singgah kat kedai mamak gunting rambut Hazieq. Dah panjang sgt rambutnya...sian tgk cam panas jer dan susah nk terurus....dah berminggu nk potong tp daddy asyik outstation jer...
Mlm ni baru berkesempatan nk bwk Hazieq potong rambut....
Biasanya daddy akan pegang dan ribakan Hazieq sambil mamak tu gunting rambutnya. Tapi kali ni Hazieq dok atas kerusi tanpa daddy pegang...anak mummy ni dah besar rupanya...dah pandai berdikari. Almaklumlah nk jd abg dah...kui..kui..kui..
Terus diam jer sambil mata tu melilau nk pandang mummy n daddynye... nampak cam bdk baik gler...(x nakal)...
(gambar akan di download kemudian)

Gara2 shopping barang keperluan...

Semlm blk jer keje...kami bersiap2 nk ke Tesco Shah Alam. Sampai jer Tesco, kami beli brg2 keperluan like diapers, susu, brg basah & sayur2an dan mcm2 lagilah aku beli utk penuhkan peti n kabinet dapurku tu....penuh satu troli aku sumbat....tu pun rs cam ada jer yg x terambil lagi...
Tapi aku ni x mcm org lain beli skali sbln jer...boleh dikatakan skali seminggu mesti g Tesco, ada jer brg yg nk dishoppingkan especially brg2 keperluan ler...ntah suka sgt ulang alik Tesco. Padahal office aku sblh Tesco jer...2,3 kali seminggu mkn lunch kat situ...kui..kui..kui...
Nak dijadikan cerita, tgh aku n hubbyku busy dok pilih brg2...Hazieq hilang dipandangan kami. Terus aku cuak...bayangkan bukan seminit tp 10 minit tau. Sesaat pun dia hilang dimata aku risau dah inikan pula 10 minit...mulalah hubbyku pusing setiap baris...aku plak p tunggu kat counter byr sambil tu jenguk2 kat escalator tkt dia trn ke bawah...dahlah akhir bln org br dpt gaji, ramai gler org kat Tesco mlm ni...
Sblm tu seingat aku, dia sibuk nk g counter nk byr buah strawberry yg dia nk mkn tu... cz aku ckp kalau nk mkn kena byr dulu...tu yg aku cari2 kt counter byr tu...tp x jugak nampak si Hazieq ni...perasaan aku time tu x tau nk ckp dah...mcm2 yg aku fikirkan sambil berdoa agar jumpa secepat mungkin... dah lah time tu ada seorg bdk lelaki tgh menangis..pun hilang dr parents dia...
Org tanya aku...tu ke bdk nya...aku ckp bkn. Cz Hazieq pakai singlet BEN 10 dan berseluar biru...bdk tu berbaju melayu hijau...Aku ngan hubbyku masing2 dok calling2 tanya dah jumpa belum...
10 minit tu...aku tgk dia dok menyelit kat ramai2 org kat counter bayar dgn sebks buah strawberrynye tu...sambil mata dia melilau cari mummy n daddynye kot...ble aku panggil dia, terus jer dia berlari menghampiri aku sambil ckp " tadikan Hazieq nk g byr ni".... terus aku dukung dia...takut dah nk lpskan...tp dia memberontak marah didukung...
Syukur aku dah jumpa anakku dlm masa 10 minit...terus hubbyku soh aku beratur byr brg2 tu biar dia dukung Hazieq....

Peningku dah berakhir...

Dari Khamis lps aku bertungkus lumus menyiapkan report untuk bos aku...baru ari ni berakhir... Esk ada Annual Meeting utk Board Of Director Company aku... tu yg busy skit siapkan apa yg bos aku nakkan dlm report dia...
Dlm report ni byk gambar jd berat ler kalau nk email2 ni, jd aku guna "skype"...dah ler Isnin hingga Rabu bos aku outstation ke Kuching. Jadi semuanya kena online... leceh gler.
Hari ni baru aku relax skit n settlekan kerja2 lain yg tertunggak... mcm ni lah aku. Kadang2 busy... kadang2 relax saje...kui..kui...kui...

Demam Denggi...

Sian membe aku yg sorang ni, si Jia Yee. Dah seminggu x sihat...lenguh2 bdn, demam dan muntah2...rupanya kena gigit nyamuk aedes.... Sabtu hari tu msk SJMC...Ahad parents dia dari Batu Pahat dtg bwk dia blk ke sana.
Sekarang ni dia kat Hospital Pantai Batu Pahat plak...aku kol dia td, dia ckp cam nk mati jer.... ish..ish...sian Jia Yee...
Dah lah x dpt g Cameron Highland Sabtu baru2 ni...dia punyalah excited nk ke sana... tiba2 x dpt pergi... aku ngan Ana plak kirim dia belikan kaktus dan strawberry. X tercapai gak nampaknya aku nk tgk kaktus dan mkn strawberry dr Cameron...
Bilalah dpt aku nk jejak kaki ke sana lg... seingat aku last aku pergi sana masa aku Form 5 ngan familyku...
Hubbyku ble diajak ke sana slalu x free, lg pun hubbyku ni suka plan last minute. Cam baru2 ni ke Melaka...sebenarnya x plan pun nk tdo sana n mkn angin...tup..tup... enjoy gak kami kat sana 3 hari 2 mlm...
Aku berharap sblm aku bersalin ni...aku dpt ke Cameron Highland...Harap2 permintaan aku dimakbulkan....Aminnnnnn...............

Keretaku ada masalah...

Hari ni aku terpaksa blk lambat skit...cz keteku. Aku terpaksa balik ngan adik iparku, Nurul. Dia ada meeting jd lambat skit ambik aku. Lagipun dia keje kat Bukit Raja, Klangdan aku plak kat Section 13, Shah Alam. Mmg jauh kan... Byk kerjaku dpt disettlekan...bagus gak blk lambat ni....kui..kui...kui...
Td hubbyku tpon, dia bg tau esk ptg dia dh blk sini...hoorey....
Kempunan lagi aku nk mkn Tau Fu fah kt dpn Masjid TTDI Jaya tu. Semlm sampai2 jer dah abis. Plan nk p beli ptg ni tp x dpt gak...harap2 esk dptlah aku merasa....

Hubbyku Outstation...

Pagi td br hubbyku bg tau aku yg dia nk g Melaka dan hari Jumaat br blk Shah Alam...slalu bg tau aku last minute. Ntah masa ble dia berkemas pun aku x perasan (dlm tdo kot..kui..kui...). Pg td kami kluar umah kereta masing2. Hazieq mcm biasa ler pasti naik ngan daddy...kalau daddy ada x nk nyer dia naik kereta mummynye...
Jadi dia x tau yg daddy g Melaka...dia ingat daddy anto dia kat nursery mcm biasa. Nanti ptg dtg ambik dia...he..he..he...pasti nanti ptg aku ambik dia akan tanya, "mana daddy?"...masa tu aku akan jawab daddy kat Melaka...dia pasti ok punya...tp kalau pg td ckp daddy nk g Melaka... sure haru biru jadinya...td pg pun babai...babai aku ckp yg dia nk g Melaka ikut daddy...
hazieq ni mmg anak daddy...kamcing gle...sume harta daddy jgn mummy nk guna, nanti dia bising2. kui...kui...kui...itulah anakku...si Hazieq.

Teluk Kemang, Port Dickson...

Kami bertolak dari umah Jamal lbh kurang kol 3.30pm... singgah jap kat Alor Gajah tempat beli ole2...nk beli cencaluk utk Kak Jue... lupa nk ambik gambo cencaluk..kui..kui...kui..

video

video

On the way blk Shah Alam...kami singgah kat Nogori 9. Mandi-manda...

Tgklah daddy terpaksa tarik Hazieq cz slalu nk ke tempat dalam...

Daddy jadi pengawal peribadi agar Hazieq x lemas..kui..kui..kui...


Tgklah betapa sukanya Hazieq ni bler jumpa ngan air...lbh krg sejam lah dia mandi-manda... penat ikut dia berlari sana sini...bkn nya apa, takut dia ke tempat yg dalam jer... kehidupannya berlari dan melompat....

Nk sgt ke tempat dalam...daddy bwk Hazieq ke tengah laut blajar berenang...

Kenduri Kahwin Jamal - Shapirah...

Ahad tu kami bersiap2 nak ke kenduri Jamal & Fie di Kg. Panchor, Durian Tunggal. Sblm tu kami makan kat restoran di Tampin dan beli hadiah utk Jamal & Fie kat The Store Tampin...
Sampai sana baru sibuk nk beli hadiah...kui..kui..kui..dah lah x byk choice...kami beli hadiah cadar agar Jamal & Fie nyenyak tido dan cpt2 dpt baby this year gak 2009...he..he..he..
Ni sume Hazieq punya pasal...terpaksalah daddy g menepung tawar cz si hazieq ni sibuk dok tarik2 soh g kat pengantin... sebenarnya dia nk bunga telor tu...kui..kui...kui... dah dpt br dia ajak keluar umah...

Dah selesai mkn2...kami bergambar ngan pengantin....

Utas Villa Alor Gajah...

Inilah penginapan kami untuk mlm ni kat Alor gajah...selepas penat bersiar2 sekitar negeri Melaka....

Si Hazieq klakar betul kat sini...buat mcm umah sendiri...kluar masuk bilik... dia ingat cam dtg umah sedara2...cz suasana cam umah jer kan...siap tanya tu..."mummy ni umah sape?" Maybe dia pelik kot x der plak org nk main2 ngan dia... Villa ni ada dlm 20 bilik penginapan...

Zoo Melaka....

Last skali ptg tu kami ke Zoo Melaka...

Si Hazieqlah sibuk nk tgk lafah (zirafah)... siap posing tue tp tkt nk posing sorang2... daddylah jd penemannya... dia kata takut lafah gigit tgn dia...tu yg tgn disorok kat blkg sepanjang tgk zirafah....klakar btl Hazieq ni... lasak tp ada gak takutnya...

Ni plak posing atas kuda...pun excited nak naik kuda...action tu ngan mummy lps naik kuda...cz mummy x berpeluang naik....


Eye On Malaysia di Melaka....

Tgklah gaya anakku berlatar belakangkan Eye On Malaysia...kononnya nk buat peace tp x pandai...kui...kui...kui...


Sempat berposing sblm naik...



Tgklah si Hazieq ni dlm gondola tu...excited sgt tgk pemandangan Melaka dari ketinggian 60 meter.

Menara Taming Sari...

Dari Tampin kami singgah jap kat Alor Gajah tempat hubbyku keje...kat kilang Honda. hubbyku nk anto brg... Lps tu kami ke Bandar Melaka....

Kami ke Menara Taming Sari...x sabo si Hazieq ni nk naik benda alah tu...

Rumah Tumpangan Tampin....


Lps aje mandi-manda kt Air Panas Gadek, kami pun menuju ke Tampin nk cari tempat nak tdo. Lbh krg 12km kami sampai di Tampin. Singgah kat 7-E jap beli mknan & minuman. Kat tampin ni cuma ada 3 tempat penginapan jer...First g kat Hotel Hao Seng (kalau x silap ler) sblh Petronas full...pastu g kt rest house dh tutup..esk pg br buka blk utk check-in.
Lastly kami tanya kat Hotel Tampin berhadapan ngan Rumah Rehat YTM Tuan Besar Tampin. Nasiblah kat situ ada kekosongan lagi...ni lah kalau plan last minute....main terjah
jer...kui..kui..kui..

Tgklah aksi Hazieq tdo...kol 9.30am baru bgn...penat main2 kat kolam mlm td...


Air Panas Gadek...


Kami bertolak lbh krg kol 9.30pm...sampai kat Alor Gajah around 11pm. Hubbyku bwk kita org kat area umah yg dia tinggal selama ni kat sana. Aku ingat nk tdo situlah, tp hubbyku rupanya planning nk bwk kita org tdo rest house atau hotel mana2 kt Alor Gajah. Tp semua full booked mlm tu.

Pusing punya pusing, berhenti kat Air Panas Gadek. Masa tu jam menunjukkan 12tgh mlm. Penginapan nk tdo mlm tu x jumpa lg...Tp Hubbyku nk bwk Hazieq mandi-manda dulu...aku x mandi cz mls nk tkr2 baju ni.... Hazieq excited gler cz ingat cam kolam2 biasa yg dia mandi tu...bler dh rasa irnya baru dia tau yg air tu panas...langsung dia tkt nk msk kolam tu...hanya main di tepi2 kolam jer...


Melaka....

Mlm ni kami nk ke Melaka...dh lama x bercuti...tp sebenarnya nk ke kenduri kahwin Jamal & Fie Ahad ni kat Kg. Panchor...
Alang-alang tu kami ambiklah peluang...lagipun hubbyku ada keje kat Alor Gajah sok. Jadi kami menginaplah kat umah yg selama ni hubbyku outstation tu...
Excited Hazieq cz daddynya janjikan nk bwk mandi kolam kat sana...

Late Attendance...

Last month aku top 5 tu dlm senarai lambat dtg kerja...kiranya 17 hari aku lambat...kui..kui..kui...
Start bln February ni aku try dtg sblm kol 8.30am...tp still terlambat gak...kluar umah kol 7.45am, pastu anto Naji n Hazieq...tup..tup...tup...sampai ofis kol 8.35am gak...
Yg slalu stuck kat area TTDI Jaya tu skrg ni...ntah ramai sgt yg pakai kereta kot 2009 ni...
Lps anto Hazieq...nk kluar pun susah ke jalan utama...terpaksa mencelah2 naik divider jalan lah... baru dpt cpt...terpaksa jd pemandu yg x berhemah...he..he...he...
Kalau hari Sabtu, dr umah aku ke ofis dlm 10-15 minit dh sampai...cz jarak umah aku ke ofis pun hanya 15km jer...hari kerja ni je yg ambik masa berjam2...
Kalau ada accident atau lori rosak kat area Bukit Jelutong lg haru...pernah aku stuck dlm 2 jam... bleh sampai Sabak Bernam...
Bln ni x tau lah nama aku naik lg x dlm ranking top 5 or top 10....

Cite-cite hari minggu...

Lps kerja hari Sabtu tu aku g Giant ngan Ana. X rancang pun tp secara spontan je kami nk ke sana...actually Ana mls nk tunggu hubby dia ambik kol 1pm jd dia nk ikut aku ronda2 kat Giant.
Kat Guardian aku beli calamine lotion utk Hazieq cz sian Hazieq slalu kena gigit nyamuk kat betis dia n ruam2 kat leher...pastu aku g Speedy Video belikan Hazieq VCD Ben 10. Lps tu beli lunch kat Macdonalds...aku belikan Hazieq happy meal Nuggets plus two mainan tambahan... mainan berupa projector LED dan mirror reveal btk bola (pokemon) dan Big Mac set (medium).
Tapi dah siap beli lunch kat Mac'D, tiba2 hubbyku anto msg ckp lps dia meeting kita mkn lunch sama2. Geram betul aku cz pg td ckp meeting kat Melaka.
Tapi aku x dpt blk lg lps tu cz jalan byk ditutup, ada perlumbaan basikal... lbh sejam gak menunggu kat Giant..nasiblah ada teman...x lah bosan berborak ngan Ana.
Ambik jer Hazieq nk nursery, terus g opis hubbyku. Kami lunch kat Ami Cafe bwh opis hubbyku jer...lps jer lunch, hubbyku bergerak ke Melaka. Aku & hazieq blk umah.
Sampai jer umah, Hazieq sibuk nk pasang vcd Ben 10. Aku bleh lah buat kerja umah dgn aman.
Aku jerang air utk ltk dlm termos, lama dah aku tunggu tp x bunyi2 gak. Rupanya gas dah habis...gas kat umah aku ni cukup jer 4 bln mesti habis punya...tponlah penjual gas soh anto tp dia ckp x der org nk anto...jd terpaksa tunggu esknya...
Letihnya mengerjakan rumah ni kan??? Malam tu aku & Hazieq tdo dgn nyenyaknya.
Hari Ahad tu, aku & Hazieq bersiap nk ke Pasar Tani kt tp Stadium Shah Alam tu...panas btl plak cuaca pg ni...sampai jer sana, Hazieq x dpt dikawal cz sana sini mainan. Macam2 yg dia nk beli. Semlm dia beli patung Power Rangers yg tiup tu, belon Spiderman dan buku mewarna Power Rangers 2 buah. Kalau aku x perkenankan hajatnya ni, haru aku dibuatnya. Dok melekat jer kat tp brg2 tu x nk bergerak.
Pastu satu lg tempat yg dia x nk bergerak, tempat org buat promosi mop lantai n wax cuci kereta. Hazieq ni suka beno dgr org ckp2 ni...yg kerumun kt situ sume org tua...dia sorang je bdk kecik yg nk tgk n dgr...pelikkan??? Sampai org sume dah beredar dia still terpacak kat situ nk dgr lg katanya...puas aku pujuk baru lah nk bergerak...
Dlm 2 jam gak kami pusing sana sini...pastu beli bihun sup utk lunch time...
Sampai jer umah, aku tpon lg penjual gas soh anto...aku rs sampai ke ptg aku call dah 3,4 kali tp x diantonye juga...x tau lah apasal mslhnya...
Dlm kol 6.30pm layan Hazieq main basikal kat taman dpn umah.
Malam ni aku masak guna rice cooker jer...nampaknya aku kena tunggu hubbyku blk dr Melaka hari Rabu ni baru dpt beli gas...malas dah nk tpon lg penjual gas tu...buat sakit hati jer...

6 months pregnant...

Happy Valentine's to all of you...
Pg2 lg dtg je opis, Kak Jue sibuk nk snap gambo aku. Tgk lah rupa aku yg dah mengandung 6 bulan ni...berat skrg pun dah cecah 57kg dr 48kg sblm ni...

Gambar sisi ni mcm ok skit x lah nampak gemuk sgt...
Gambar depan ni mmg lucukan...mcm teddy bear jer...


X best nyer...

Td kol 3.26pm...tiba2 hp ku berbunyi. Aku dah tau tu hubbyku yg tpon cz dgr nada deringnya. Tiba2 dia ckp esk sampai rabu ni dia kena g Melaka ada urgent work kena rush...
Sungguh x best kan hari minggu suami x der kt umah...apa aku nk buat ngan Hazieq eik??? Nak g soping tgh2 bln ni...window boleh ler tp x larat nk melayan Hazieq nanti kat soping complex...
Apa cadangan korang sume??? Atau aku ikut je dia g Melaka...pastu ahad ptg blk ler kan...
Last2 dok je umah berkemas apa yg patut...kui..kui..kui...

Gelagat Hazieq...

Inilah Hazieq kalau korang nk tau ...x pernah dok diam. Lari sana sini...x rasa penat. Kita yg tgk ni rasa penat...aktif bangat....

video

video

video

video

Dinner tema kuning...

Semlm rajin skit nk masak utk dinner (2,3 hari ni hubby masak, best tau masakan hubbyku)...masak punya masak...ble dah dihidangkan baru terperasan yg sume menu hari ni ada warna kuning...sib baik pinggan mangkuk x warna kuning..kui..kui..kui...
Inilah rupa masakanku mlm td utk santapan seisi keluarga...

Ikan kembong masak lemak cili padi & kacang buncis goreng ayam kunyit

Air tropika buah-buahan

Kena duty kat Site Office, Seri Pristana...

Start bln Mac ni, aku kena duty kat site office on weekend attend org utk tgk Show House. Ini disebabkan Marketing Department x cukup org...management x nk recruite org baru, jd Project Department kenalah together gether duty kat site.
Aku kena duty pd 28 & 29 Mac ni ngan Kak Jue. Dari kol 10am hingga kol 5pm. Jadi daddy kena jaga Hazieqlah time tu...tp daddy mmg slalu jaga Hazieq pun kan?? Daddy mmg world cz byk membantu tugasku di rumah...susah nk dpt lelaki cam daddy ni (jgn kembang plak daddy tau kena puji). Tp ni mmg pujian ikhlas dari mummy tau.

Ni lah tempat yg aku kena duty nanti...


Actually tempat ni bersebelahan ngan Taman Saujana Utama, Sg Buloh. Dari umah aku cuma 15km jer melalui Jalan Batu Arang-Puncak Alam tu.

Kalu korang ada plan nk beli umah atau sape2 yg korang kenal nak beli umah, korang promote lah beli kat company aku ni...kui..kui..kui...ada umah double storey & townhouse. Harganya amat berpatutan...

Aksi Hazieq tgk VCD...

Setiap hari blk je umah pasti mengamuk nk tgk Upin & Ipin, Barney, Noddy, Ultraman, Madagascar dan mcm2 lg vcd yg dia nk layan...
Kami sume terpaksa berkorban ngan cerita2 kat tv tu especially "spa Q". Kadang2 tu bergaduh ngan daddy nk tgk berita jam 8 cz dia nk tgk cd kegemarannya tu..kami sume dah muak tgk benda yg sama tp si Hazieq ni suka sgt2 (dah nama budak kan..x jemu tgk cerita yg sama).
Aku lupa yang daddynya ada laptop selama ni...semlm br aku teringat. Dlm dia dok mengamuk nk tgk vcd Madagascar, time tu plak daddy nk tgk berita. Aku pun pasanglah vcd kesukaannya kat laptop.

Apalagi lagi dia siap landing atas bantal sambil menyiarap tgk cite tu ngan kusyuknya... setiap kali ucunya usik nk tgk gak..dia akan bgn nk pukul ucunya. Itulah Hazieq kalau korang nk tau...jgn usik brg2 yg dia suka...lg org usik lg dia geram...paling yg dia nk tuju ialah muka org tu...yg slalu gaduh ngan dia kat umah tu ucunya lah. Aku n daddy pun ada gak kena... tp time nk susu, nk garu & nk tdo...mummy n daddy akan disayangi...tp paling dia sayang daddynye cz daddy suka layan garu dia...aku malas skit...kui...kui...kui...time nk tdo je hobinya suka soh garu kat mana2 lah yg dia rasa. Tp time main x ingat mana yg sakit or gatal...main x ingat sekeliling. Kadang2 susu pun lupa nk minum. Ble nk tdo...susu mau 3,4 botol br tdo...tu yg kadang2 basah je mlm2...kalau lambat tukar diapers...

Ole-ole dari Sabah...

Minggu lps Kak Linda & family mkn angin kat Kota Kinabalu, Sabah. Jadi dia belikan kami ole-ole. Aku, Kak Jue, Ana & May Yean dpt sepasang kerongsang mutiara. Jia Yee dapat beg duit syiling dari kulit.

Akunya kerongsang warna biru muda, Kak Jue warna biru tua, Ana nye warna ungu dan May Yean warna putih.

Dapat je pg td terus aku pakai walaupun baju aku x sama pun warna ngan kerongsang tu... excited sgt..kui..kui...kui...thank you very much Kak Linda cz ingat gak kat kami di sini.

Pantai B.N.O...

Pagi Ahad plak, aku teringin nk sarapan kuih muih...kami ke pasar Sabak. Kat situ mcm2 kuih ada. Aku beli kuih lepat pisang, kuih sagu dan apam...syoknya...blm sempat sampai umah, dlm kereta gak aku mkn setiap satu tu...

Ayah dah belikan pagi tu roti canai dan nasi lemak...aku mkn roti canai je cz dah kenyang pekena 3 jenis kuih tu dlm kereta...

Dlm kol 11.30am kami sume p kenduri kat Jalan Banting...kat sini Hazieq tiba2 hilang dr daddy nye. Rupanya dia p masuk umah tgk org main kompang n tgk pelamin kat atas...risau aku takut dia jatuh tangga cz tangga umah tu jenis tang
ga lama tu yg tinggi curam jer....

Balik jer dr kenduri kami singgah ke Pantai B.N.O...air surut...nampak ramai org dok cari remis. Panas terik kat tp pantai ni..tp nasiblah angin kuat x lah tersa sgt kepanasannya. Hazieq skit2 trn dr tembok nk ke alur nk main air. Apalagi ble daddy dah bg greenlight....celup ler kakinya dlm air tu...

Kerang bakar...

Pagi Sabtu tu teringin plak nk mkn kerang bakar...apalagi aku ajaklah hubbyku g pasar kat Sabak beli kerang. Beli kerang lbh krg 2 kilo...blk jer umah mak bakar tempurung kelapa buat bara nk bakar kerang...



Hazieq apalagi pantang tgk org bakar2 ni...terus dia dok kat situ x berganjak nak main api yg marak membakar tempurung kelapa tu. sibuk dia dok kipas2 agar asap kluar...last2 dia ambik penyapu neneknya. Habis bulu penyapu dibakarnya buat macam obor...


Daddylah yg bakar kerang2 tu sampai habis bersama anaknya tu...aku just masak pencicahnya nye jer...he..he..he..

Tghari tu kami mkn hidangan kerang bakar + cicahnya, mak masak lemak pucuk ubi + udang, ikan goreng & sambal belacan. Nyum...nyum...nyum...bestnya....

Bercuti di Sabak Bernam...

Lps scan tu kami mkn2 kat Ani Sup Utara kat Section 7. Dah siap mkn baru kami bertolak ke Sabak Bernam kampung hubbyku...Hazieq excited gle nk blk kg jumpa Atuk...cz dia nk naik moto p tgk kambing, lembu n itik...almaklumler kat Shah Alam ni mana ada sume tu nk tgk...kat Zoo Negara je lah kalau nk tgk.
Perjalanan ambik masa lbh krg 1 jam setengah...Hazieq dah nyenyak tdo kt blkg lps kami bergerak dlm 20 minit. Aku pun skejap tdo skejap bgn...mcm tu lah kalau tdo kat dlm kereta. Bkn apa tkt gak kalau nyenyak2 tdo, hubbyku sorang2 bwk kereta nanti ngantuk plak dia tu...
Kereta byk gak mlm tu cz sume nk blk kg cz cuti 3 hari...Thaipusam Ahad tu...

It's a boy...

Jumaat mlm Sabtu tu dlm kol 9.30pm...aku g scan kat tempat biasa ler kat Section 7, Klinik Nik Suzet. Aku nk tau yg plasenta aku dah naik ke blm dan yg tersgt nak tau jantina baby ni...kui...kui...kui...
Alhamdulillah doc ckp plasenta dah ok...cuma baby berada dlm keadaan menyongsang buat masa skrg ni. Doc ckp insyaallah baby berpusing kepada keadaan normal sblm 8 bln. Hopefully mcm tu lah eik. Kalau x jln penyelesaiannya doc ckp bedah ler...semoga dijauhi lah...
Jeng..jeng...jeng...jantinanya ialah B.O.Y. lagi... nampaknya Hazieq ada kwn nk main ler...aku jer lah sorang pompuan dlm umah tu nanti... happylah daddy cz dah bertambah geng nak buli mummy...sian mummy x der kawan lagi...
Anyway, aku bersyukur dapat boy ke girl. Janji anakku lahir sihat dan sempurna hendakNya.

Kain dari India...

Rambang mata aku nk pilih yg mana satu nk beli...rasa sume warna aku nk ambik...ni gara2 adik iparku, Nurul msg aku mlm td. Tanya nk x beli kain sari India mari... excited terus aku. Cz dh lama x beli kain pasang ni...slalunya harapkan mummy yg belikan. Walau dah kahwin anak sorang.. kui..kui...kui...
Dia bg laman blog nk tgk kain n warnanya camne... x sabo2 aku...tgk punya tgk aku terpikat pada yg mahal lah plak. Tp x per lah skali skala beli baju pasang. Yg aku jatuh cinta jenis yg cam ni...aku ambik setiap jenis sepasang...ok x korang tgk??? Warna yg aku pilih rahsia, nanti dh dpt kainnya baru aku publish kat sini.

Bangalore Silk with cooper threading and sequin embroidery....harganya RM150.00

Bangalore Silk biasa...harganya RM100.00
Mula2 nk gak rembat yg ni...tp x nk lah dikatakan tamak haloba...jd aku x jd ambik...
Saree Coimbatore...ni murah je dlm RM60.00

X sabo aku nk tgk kainnya...Nurul ckp kwnnya blk 19hb ni....

Mak Buyung di Pristana Group...

Sungguhku x sangka kat Pristana ni bkn aku jer yg mengandung...rupanya lg 4 org...termasuk aku 5 org ler. Yg seblm ni aku hanya tau 2 org jer...Kak Ija & Kak Linda.
Kak Ija ni Secretary Department kat Pristana Management Services Sdn Bhd. Duenya mid-August ni. Ni anak yg kedua. Yg pertama dia pompuan. Sian dia cz kena dlm bln pose...confirm kena tinggal pose sebln...
Kak Linda ni plak Marketing Department kat Pristana Project Management Sdn Bhd. Sama ngan aku ler cuma lain department jer...aku Project Department. Dia ni duenya end-September. Ni bg anak yg ketiga. Harap2 kali ni lelaki ler...Nasiblah bleh beraya cuma x bleh nk melaram pakai kebaya..kui..kui...kui...sempatlah mkn best2 kalau blm meletup lagi...
Hari ni plak aku baru tau yg Wong Lee Mee n Nicole Tan pun pegnant...
Lee Mee ni Advertising Department kat Ngiu Kee Sdn Bhd. Duenya mid-August gak. Ni anak yg kedua. Yg first dia pompuan...
Nicole Tan plak Operation Department kat B.I.G. Industrial & Gas Sdn Bhd. Due dia plak end-April. Dia ni mengandung anak sulung. Dia dh scan, baby nye girl.
Aku plak awal bln June ni...nampaknya aku org yg 2nd deliver...
Tahun lembu ni kiranya tahun ong dpt anak kot....kui..kui...kui...

Mengidam ke apa...

Semalam lunch aku teringin nak mkn Pizza Hut...walhal kat ofis aku ada mkn2 celebrate b'day Mr. Reynold. Tapi teringin punya hal...aku, Ana, Jia Yee & Dean berjalan kaki g mkn Pizza kat Tesco. Alhamdulillah dah kenyang mkn...aku nk ucapkan ribuan terima kasih buat Dean cz blanje kami lunch...Thanx Dean.
X sangka Dean betul2 blanje...aku n Ana main2 je mase skype soh blanje.
Hari ni plak, pg2 lg Ana dah skype aku tanya nk soh sape plak blanje ari ni... tp mana ada yg sudi nk blanje lg...skali skala ok ler..kui...kui...kui...
Lunch td aku, Kak Linda, Kak Jue, Ana & Jia Yee mkn kat JM Beriani...nyum..nyumm...aku mkn licin cz tersgt lapo ari ni, org lain ada gak tinggal balance suku nasinya..he..he..he...
Kol 11am, baby aku asyik bergerak je x berhenti...maybe lapo gak kot. Slalunya aku bwk apa2 yg nk di ngap, tp ari ni x der apa cuma mkn Quaker Oat jer. Tu yg lapo sesgt kot.

Cahayamata 2009...

Tahun 2009 ni ramai gak saudara2ku yg mengandung dan ada yg sudah melahirkannya pun baru2 ni... Kiranya ada je teman aku mengandung...Anak aku si hazieq tu sama tahun ngan anak kakakku, Urfah & makcikku. Kiranya tahun 2006 masa tu, saingan Hazieq ada 7 org. Thn 2009 ni plak saingan anak kedua aku 6 org.
Pada 15/1/2009 baru2 ni sepupuku Urfah telah melahirkan anak yg kedua yg di beri nama Wafiy Hadif bin Irwan Hadi. Anak pertamanya perempuan dan berusia 3 tahun. Ni lah gambo anaknya yg baru lahir tu...
Pada 17/1/2009 plak, makcikku pula iaitu adik ipar yg bongsu sebelah mak aku telah melahirkan anaknya yg ke enam yang diberi nama Aish Fazila bin Ahmad Fadzil. Sekarang makcikku dah mempunyai 4 org anak perempuan dan 2 org anak lelaki. Yang lelaki tu kembar sama umur ngan anak aku si Hazieq cz lahir tahun 2006 cuma bln je lain.
Lps ni giliran sepupuku Kak Na, due dia bln April ni melahirkan anak kedua.
Lps tu giliran aku plak utk berjuang...kui..kui..kui...aku akan bersaing ngan sepupuku Mas Julia yg akan melahirkan anak sulung. Due dia pun lbh krg aku gak awal bln June ni... yg bezanya aku lahirkan anak yg kedua jer...
Bln August plak, kakakku yg kedua akan melahirkan anaknya yg ketiga. Kalau x silap, duenya bulan pose...alamatnya sebulan ler tinggal pose. X dpt le mkn mknan best2 raya ni cz still berpantang...kui..kui..kui..
X sabar nk merasa lg saat2 melahirkan anak...satu pengalaman yg x dpt dilupakan dan indah untuk dirasai lagi...kiranya satu nikmat yg Allah bg utk kaum Hawa yg x dpt dirasai oleh kaum Adam. Syok tau....

Air Kelapa...

Semalam jam 10pm, aku tiba2 teringin nk minum air kelapa. Time tu gak aku soh hubbyku belahkan buah kelapa utk aku. Actually buah kelapa muda ni adik iparku bwk dr kampung dlm 4 biji masa CNY tu, cam mengidam. Ari tu dah minum sebiji.


Ni lah aksi hubbyku belah buah kelapa...

Hakim Section 7....



Di sinilah tempat melepak kebanyakan student2 UiTM...termasuklah aku n member2 ku zaman blajar...tp dolu Hakim kat blakang Shell tu...
Lepas blk umah Padli, kami sume melepak kat Hakim plak...pekena air tgn mamak...kui..kui..kui...
Tp x sume yg dtg, hanya Pet, Peneng, Idham sekeluarga, Aran sekeluarga, Sidi sekeluarga, Squen n awek, Atan & Kerrie.

Kenduri Padli & Izah...

Sabtu baru2 ni kami ke kenduri Padli & Izah kat Taman Andalas, Klang. Izah ni org Muar, Johor...kiranya dh kenduri ler kat sana 2 minggu lps. Kat sinilah kami jumpa membe2 masa kat UiTM dolu2. Masing2 ngan pasangan n anak dah...tempat mcm ni lah tmpt nk jumpa blk setelah masing2 membawa arah selepas belajar...ada yg still available, ada yg baru couple, ada yg memboyot...ada yg dah ada anak...


Dari kiri : Yana, Nida, aku, Fie, Padli, Izah, Khairul, isteri Tiger, Shafinaz & Lily(isteri Idham).

Jamal & Fie baru nk ke jinjang pelamin...7/2/2009. Sibuk si Jamal dok bg kad kahwin dia org. Tp kami sume plan nk g kat Melaka je 22/2/2009. Jauh sgt lah nk p Kelate...sorry yek Fie :)

Lalaq & Umie plak br nk menimang cahayamata...kiranya hari tu umie dah terlebih due tp still dtg meraikan majlis kenduri Padli & Izah. Babynya blm nk kluar lg...he..he..he.. Sian Lalaq terpaksa tangguhkan utk blk ke Qatar demi untuk melihat isteri tersayang melahirkan zuriatnya yg pertama...


Yana plak dtg ngan adik jer...tunang x dpt dtg...dia ni pun nak nikah pd 3/4/2009 tp kat Tawau, Sabah...jauh bangat. Jadi kami sume nk g kat Klang jer....3/5/2009 ni. Lainlah kalau si Yana sponsor tiket flight...kui..kui..kui..